Hovedsponsor
Årets festivaldesign. Illustrasjon: Kjersti Synneva Moen

Fagerborgfestspillene 2021 presenterer: BRYTNINGSTID

Studentene ved Høyskolen Barratt Due lager sin egen festival hvert år, og 2021 er intet unntak. Festivalen er overstått, men du kan fortsatt se alle konsertene!

Festivalteamet skriver selv om Brytningstid:

Fagerborgfestspillene er en unik studentdrevet kammermusikkfestival, som siden oppstarten i 2012 har blitt en etablert arena for klassisk musikk i Oslo. Festivalen er viktig for oss musikkstudenter da den både er en læringsplattform og en formidlingsplattform for unge klassiske musikere med mye på hjertet. Så hva skjer når festivalen skal lages under en pandemi?

Vi er helt avhengige av praksiserfaring for å få nødvendig utbytte av studieforløpet vi følger, og festivalen står for en stor del av denne læringen. Det siste året har så å si alt av utøvende prosjekter blitt avlyst, og mangelen på motiverende mål har gjort studentene lei, lei av å gå et utøvende musikkstudium uten konsertmuligheter. Derfor har vi i festivalteamet et sterkt ønske om å få planene og våre kunstneriske ideer gjennomført. Ikke bare for studentene, men også for å berike kulturlivet i Oslo, som for tiden er ganske dødt. Blir det mulig? Sitatet under oppsummerer fornemmelsen av denne vanskelige situasjonen.

– Hvordan ønsker man egentlig velkommen til en festival man ikke vet hvordan vil bli, eller ikke vet om vil bli noe av? Hva kan man trekke frem, og hva ikke? Kan man i det hele tatt si «Velkommen til Fagerborgfestspillene!» uten at det utropstegnet vil føles noe malplassert? – Oskar Abel Valand Halvorsen, festivalsjef

Årets festivalteam består av Oskar Abel Valand Halvorsen (festivalsjef, klaver), Ingvill Statle Skjørten (kunstnerisk leder, sang), Vilde Riis Myhrvold (markedsføring, sang), Elinor David-Larsen (markedsføring, bratsj), Filip Håkestad (markedsføring, sang), Sofia Nesje Enger (produksjon, sang), Nora Elida Svendsen Kvam (produksjon, bratsj), Amalie Duesund (produksjon, fløyte), Alexander Chojecki (produksjon, fiolin), Sara Bolstad (produksjon, fløyte), Rasmus Hella Mikkelsen (økonomi, fiolin), Brynjar Onsøien (økonomi, sang).

 

Årets festival har fått tittelen Brytningstid. Brytning er endring, en brå endring som står i kontrast til det som har vært før. Den kan gjelde kun ett enkelt menneske, en hel nasjon eller kanskje hele menneskeheten. Brytning kan fremstilles gjennom musikk, eller det kan forekomme i musikken. Kanskje er brytningen noe som foregår utenfor vår kontroll, kanskje har vi forårsaket den selv. I en brytningstid er musikk i endring, verdier i endring og verden i endring. Endringer skjer hele tiden, enten vi vil det eller ikke, men de er med på å skape bevissthet og utvikle oss. Det har vi alle fått oppleve det siste året. Kanskje vi lever i en slags konstant brytningstid?  

Den kommende festivalen består av fire konserter som arrangeres 15.-17. april, henholdsvis på Sentralen og i Majorstuen kirke. Her får du blant annet høre det nyoppstartede ensemblet Camerata Barratt Due med Stephan Barratt-Due, Bård Monsen, Ole Eirik Ree og Ida Bryhn i spissen, Barratt Dues eget kammerkor – dirigert av Lars Notto Birkeland, strykekvartetten Sonoro, med flere – i tillegg til alle de andre flotte studentene ved Barratt Due musikkinstitutt!

– Musikk kan så visst fungere som ren og skjær underholdning. Men er det én ting fraværet av konserter under pandemien har gjort om mulig enda klarere, er det at musikk holder en funksjon som er mye større enn det. I seg selv er musikken en egen verden av form, farge og bevegelse, verdt å dykke inn i kun for å få oppleve alt den rommer. Gjennom musikken kan vi forstå oss selv bedre – og forstå dem som har levd før oss. Den kan helbrede, agitere eller inspirere.  – Ingvill Statle Skjørten, kunstnerisk leder

Da koronapandemien kom skyllene over oss kunne vi ikke unngå å undre oss over: Hva slags musikalske refleksjoner kan komme ut av denne tiden? Vi er derfor veldig stolte av å kunne presentere tre helt nyskrevne verk, komponert spesielt til denne festivalen av tre komposisjonsstudenter ved Norges musikkhøgskole. Maia Viken, Benjamin Knutsen og Toralf Willy Nørbeck har tolket hvert sitt konserttema med utgangspunkt i samtidens endringer. Det ble musikk fra koronaens tid!

Så hvordan planlegger man en festival under disse forutsetningene? Er det faktisk mulig?
Det er det vi håper på, og ønsker å få til. Den pågående pandemien har lært oss å bruke og utvikle kreativiteten, og gjort oss utrolig løsningsorienterte. Festivalteamet har lagt til rette for flere ulike scenarioer, også med mulighet for å gjennomføre festivalen heldigital. Vi har et stort ønske om å kunne glede folk med musikk, men også å få folk til å stoppe opp og reflektere over hvordan varierende former for brytning egentlig påvirker oss.             

 

Se lanseringsfilmen for Brytningstid, og få et innblikk i det du kan vente deg under årets festival:

 

 

ÅRETS FESTIVALPROGRAM

Konsertene du kan få med deg under årets festival. Illustrasjoner: Kjersti Synneva Moen

Alle konsertene strømmes digitalt.
Les festivalprogrammet her.

 

Vil du ha mer informasjon om Fagerborgfestspillene?        

Kontaktperson: Vilde Riis Myhrvold, markedsføringsansvarlig FF2021: Fagerborgfestspillene@gmail.com
Nettside: fagerborgfestspillene.no
Instagram: ffestspillene
Facebook: Fagerborgfestspillene