9 år gamle Camilla Neema Haule var en av solistene under konserten i Tromsø Domkirke. Bak f.v. står Thea Kristiina Takarautio og Atle Sponberg, en av mentorene i prosjektet.

Tango og Vivaldi med unge strykertalenter i Tromsø

Det var ingen typisk kirkekonsert Tromsøværingene fikk servert i Tromsø Domkirke 27. mai. Med et ensemble bestående av både kulturskoleelever og verdenskjente musikere, og med en aldersforskjell på rundt 50 år, ble det en spesiell opplevelse.

Orkesterprosjektet er satt i gang av Senter for talentutvikling Barratt Due (SFTBD) med støtte fra Dextra Musica, og er en del av en regional talentsatsning der målet er at talenter under 19 år skal få et fullverdig talenttilbud på høyde med det beste internasjonalt der de bor. Senteret fokuserer sin innsats i regionene Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand, i tillegg til Oslo. Konserten var resultatet av fem helgesamlinger med prøver, og det samspillet og spillegleden publikum ble vitne til tydet på at det hadde vært en unik reise, både for de unge og de erfarne musikerne. 

Et helt annet nivå
– I startet var det veldig skummelt at det skulle komme så mange flinke musikere hit å spille med oss, men siden da har det bare vært kjempeartig. Thora Reigstad spiller bratsj på kulturskolen og fordypningsprogrammet Unge Musikere ved Musikkonservatoriet i Tromsø. Strykermiljøet i Tromsø er ikke så stort, så det å kunne få besøk av profesjonelle musikere og jobbe sammen på denne måten er et veldig godt tilbud, sier hun. – Det blir et helt annet nivå enn det vi er vant med.

Etter fem helgesamlinger på kulturskolen i Tromsø er det god stemning og mye latter under prøvene. Bratsjistene Tora Reigstad og Andres synes det er gøy å spille sammen.

 

En av hennes mentorer i prosjektet har vært Andres Maurette O’Brien, Dextra-musiker og vikarierende bratsjist i OFO. – For oss er det en inspirasjon å komme hit. Jeg blir veldig glad hver gang jeg kommer for å spille med deg fordi jeg hører at du blir bedre og bedre for hver gang, sier han.

Tango og klassisk musikk
Prøvene til konserten har foregått i lokalene til kulturskolen i Tromsø og Musikkonservatoriet ved UiT, som er samarbeidspartnere i prosjektet. De profesjonelle musikerne som har vært med er Knut Erik Sundquist på kontrabass, Torun Sæter Stavseng på cello og Sergej Osadchuk på cembalo. Konserten har fått navnet «8 Årstider: Vivaldi & Piazzolla» og smelter sammen de 4 årstidene til hver av komponistene til en annerledes miks av tango og klassisk musikk. I spissen for orkesteret står fiolinistene Ingerine Dahl og Atle Sponberg.

Energinivået er høyt etter konserten. En feiring er på sin plass men først skal jeg øve litt på noen småting, sier Dimitri Osadchuk. Her sammen med cellist på Unge Musikere, Nikolaus Engh

 

– Det er utrolig gøy å kunne være med å bygge opp nivået rundt omkring i distriktene. For de som allerede er på et høyt nivå er kanskje alternativet Oslo eller de større byene, men det er ikke et alternativ for alle, sier Ingerine. Dimitri Osadchuk som er en av solistene og elev på kulturskolen kjenner seg igjen: – Det er ikke alle som har mulighet til å reise langt avgårde annenhver uke, så å kunne få spille på dette nivået her vi bor er utrolig bra.

Se video fra helgen her: 

Se flere bilder fra helgen:

Om Senter for Talentutvikling Barratt Due
Om Senter for Talentutvikling Barratt Due har som formål å bidra til å bygge og styrke miljøer rundt barn og unge med spesielle forutsetninger og motivasjon for å arbeide med musikk (talenter). Et sentralt mål er å bidra til at flere musikere som utdannes i Norge blir internasjonalt konkurransedyktige i et stadig mer globalisert marked. Visjonen er å etablere et høyere antall spesialiserte talentutviklingsplasser innen klassisk musikk i alle regioner.

Les også

Young Musician 2019

Fire elever fra Barratt Due musikkinstitutt deltok under den internasjonale musikkonkurransen Young Musician i Tallinn, og vi gratulerer dem med hver sin pris!

Bli med på Dirigentløftet!

Drømmer du om å dirigere symfoniorkestre rundt om i landet? Da kan du søke om opptak til prøvedirigering for elitesatsingen Dirigentløftet. Søknadsfristen er 1. mai.

Stort kulturstipend for barn og unge

Ånun Lund Rej Stiftelse deler ut støtte til talenter innenfor klassisk musikkutøvelse og komponering, tegning/maling, kreativ skriving og mellomfolkelig forståelse. Søknadsfrist 1. mai.

Fagerborgfestspillene 2019

Åres tema er UHØRT! Og går av stabelen 20.-23. mars 2019. Vi gleder oss!