Hver stemme er unik. Som pedagog jobber jeg for at sangere skal ha en naturlig, sterk og vakker klang med sin egen personlighet.

Solveig Kringlebotn

Fagområde

Vokal

Avdeling

Høyskolen og Unge Talenter

Kontaktinformasjon

Solveig Kringlebotn har en lang karriere bak seg som sanger på internasjonalt nivå, hvor hun har jobbet med de beste orkestre, dirigenter og regissører.

Kringlebotn gikk to år på Norges Musikkhøgskole, før hun kom inn på Operahøgskolan i Stockholm. Hun gikk rett fra skolebenken til hovedroller på Kungliga Operan i Stockholm og Den Norske Opera. I 1991 uroppførte hun Witold Lutoslawskis sangsyklus ”Chantefables et Chantefleurs” under Proms-konsertene i Royal Albert Hall, med komponisten selv som dirigent. To år senere fikk hun sitt internasjonale opera-gjennombrudd, da hun sang Fiordiligi i Mozarts «Cosi Fan Tutte» under Salzburg-festspillene med Christoph von Dohnanyi. Senere fulgte invitasjoner til verdens største operahus, som Metropolitan, Covent Garden, Wiener Staatsoper, og La Scala. Bare i Paris har hun sunget 13 opera-hovedroller. Hun har vært på turne med ledende orkestre som Berlinerfilharmonikerne under Claudio Abbado, Philharmonia med Esa-Pekka Salonen, og Israel Filharmoniske Orkester under Zubin Mehta. Hun har også vært med på en rekke CD- og DVD-utgivelser.

Kringlebotn er kjent som en forkjemper for norske og nordiske romanser, noe som blant annet skyldes at hun som 12-åring begynte å ta sangtimer hos Randi Helseth, som selv var en anerkjent romanse-sanger.

Kormusikk har alltid stått henne nær og hun sang selv i kor fra 6-års alderen og frem til hun fylte 20 år. Hun har jevnlig sunget samtidsmusikk, og har blant annet vært med på verdenspremierer av Kaaija Saariahos ”Adriana Mater” på Pariseroperaen og Philippe Boesmans ”Reigen” på La Monnaie i Brüssel. I 2016 sang hun Schönbergs ”Erwartung” i nybygde La Philharmonie i Paris.

Kringlebotn har mottatt en rekke priser, deriblant Kritikerprisen, Norsk Kulturråds Ærespris, Anders Jahres Kulturpris, Lindeman-prisen og Spellemannsprisen. I 2004  ble hun utnevnt til Ridder av 1. Klasse av Kong Harald.  

Solveig Kringlebotn fikk i 2017 opprykk til professor. Hun er fremdeles også aktiv som sanger, og høsten 2018 synger hun Carlotta når Andrew Lloyd Webbers musikal «Phantom of the Opera» for første gang settes opp i Norge.