Som musiker improviserer jeg daglig og komponerer også mye musikk. Det ønsker jeg også å stimulere andre musikere og musikklærere til å gjøre.

Henning Kraggerud

Fagområde

Fiolin

Avdeling

Høyskolen

Kontaktinformasjon

Fiolinisten Henning Kraggerud er en av Skandinavias mest ettertraktede utøvere. Han spiller også bratsj, og er en prisbelønnet kammermusikker. I tillegg er han dirigent og komponist med mer enn 200 verker på merittlisten. Kraggerud har opptrådt som solist med mange av verdens fremste orkestre og har samarbeidet med mange høyt profilerte dirigenter og utøvere. Han har spilt inn en rekke kritikerroste verker på CD og DVD, også egne komposisjoner, og har mottatt en rekke priser.

Henning Kraggerud er født i 1973 og har studert fiolin med Stephan Barratt-Due ved Barratt Due musikkinstitutt, og med Camilla Wicks og Emanuel Hurwitz. Kraggerud spiller på en fiolin bygget av Guarneri del Gusu i 1744, stilt til rådighet av Dextra Musica

Som solist har Kraggerud opptrådt bl.a med Oslo-Filharmonien, Melbourne Symfoniorkester, Hong Kong-Filharmonien, Helsinki-Filharmonien, Praha Symfonien og London Filharmoniske orkester. Blant kjente dirigenter han har spilt med er Paavo Berglund, Stephane Deneve, Ivan Fischer, Marek Janowski, Mariss Jansons, Yakov Kreizberg, Kirill Petrenko og Jukka Pekka Saraste. Som kammermusikker ved de store internasjonale festivalene har han samarbeidet med andre kjente utøvere som Piotr Anderszewski, Leif Ove Andsnes, Martha Argerich, Jeffrey Kahane, Stephen Kovacevich, Truls Mørk, Kathryn Stott og Lars Anders Tomter. Kraggerud er også kunstnerisk leder for NOSO kammerorkesteret.

Henning Kraggerud har spilt inn en rekke kritikerroste CD-er for Naxos International og Simax, blant annet Griegs fiolinsonater, Johan Halvorsens gjenoppdagede fiolinkonsert og Mozarts konserter nr. 3, 4 og 5. I 2009 vant han Spellemannprisen for innspillingen Eugéne Ysaÿe: Six sonatas for solo violin og i 2010 ble han nominert for Ysaye – String Trios. I 2012 ga han i samarbeid med jazzpianisten Bugge Wesseltoft ut «Last Spring», improvisasjoner over norske nasjonalromantiske folketoner. Kraggerud har også komponert mer enn 200 egne verker. I 2014 ga han ut Equinox: 24 Postludes in All Keys for Violin and String Orchestra. Han har også medvirket i en dokumentarfilm om den verdensberømte norske 1800-tallsfiolinisten/komponisten Ole Bull.

I 1998 mottok Kraggerud Griegprisen, og Sibeliusprisen i 2007.

Henning Kraggerud har vært professor ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo siden 2000, og er også tilknyttet Royal Northern College of Music i Manchester som ”International Chair in Violin”.

Les mer om Henning Kraggerud på henningkraggerud.com