Hovedsponsor
Ludvig Gudim
Foto: Ørjan Richardsen
Ludvig Gudim

Millionstipend til Ludvig Gudim

Fiolinist Ludvig Gudim ble 04. januar tildelt Equinors talentstipend i klassisk musikk. Barratt Due gratulerer!

Torsdag 04. januar ble Equinors talentstipend i klassisk musikk tildelt fiolinist og Barratt Due Alumni Ludvig Gudim (24). Fire talenter var nominerte til å vinne stipendet på én million kroner og etter nøye vurderinger fra juryen, ledet av den verdenskjente pianisten Leif Ove Andsnes, var det Gudim som tok med seg det prestisjetunge stipendet fra Equinor Morgendagens helter hjem.  

Vinneren ble offentligjort under Equinors nyttårskonsert med Stavanger Symfoniorkester sent torsdag kveld. Målet med stipendet er å løfte unge norske talenter frem og være en døråpner for en internasjonal karriere innen klassisk musikk. Stipendet er en del av talentprogrammet Morgendagens helter der selskapet støtter talenter innen idrett, kultur og utdanning.  

 – Stipendet åpner mange muligheter. Nå kan jeg for eksempel reise og ta den timen med den læreren som jeg lenge har drømt om, eller melde meg på kurs, uten å måtte tenke like mye på hvilke utgifter som følger med. Hverdagen kommer til å bli mer fleksibel, sier han.  

Hard jobbing  
Ludvig vokste opp i Risør og flyttet senere til Ås. Han kommer fra en familie som er svært opptatt av kunst og musikk. Allerede som unggutt begynte han å spille fiolin, og årene som har fulgt har bestått av mye reising og jobbing. 

 – På mange måter har jeg følt at jeg har måttet bli voksen tidlig. Jeg reiste på min første utenlandstur til Belgia som 13-åring, og hver sommer fra jeg var 14 tilbrakte jeg syv uker i New York. I tillegg har foreldrene mine måttet ofre mye tid. Så det koster mye på veien, og man må gi fra seg en del ting. Samtidig er det utrolig gøy. Jeg føler meg generelt veldig heldig som er musiker, sier han. 

Milepæl som 11-åring 
Til tross for ung alder, har Gudim rukket å bygge seg en solid CV. Han har gått mange år på Barratt Due musikkinstitutt, og som 11-åring debuterte han som fiolinist under Nobels fredspriskonsert. Han er musikkutdannet ved velkjente Juilliard i New York og han har representert Norge i Eurovision Young Musicians. 

 De siste årene har Gudim jobbet mye og vært i mange ulike roller som fiolinist. I tillegg til å være gjestende konsertmester i Oslo Filharmonien og DR SymfoniOrkestret i København, har han også gjort en del solo-oppdrag. Med Equinor-stipendet i havn, har han gjort seg noen tanker om hva han håper fremtiden bringer.  

 – Jeg håper å fortsette å gjøre mye av det samme, men det er klart at å spille solo, og ha det privilegiet med å sette sitt eget stempel på musikk og virkelig ha kontroll på det – det er noe jeg liker å gjøre og som jeg vil satse på fremover. 

De tre andre nominerte til å vinne klassisk musikkstipend er også Barratt Due alumni; solist Eirik Grøtvedt (30), bratsjist og fiolinist Njord Kårason Fossnes (22) og pianist Nikita Khnykin (20). Fjorårets vinner var strykekvartetten OPUS13, som ble dannet på Barratt Due.