Hovedsponsor
Foto:Magnus Skrede

6.

Student- og ansattmedvirkning

HBD anser studenter og ansatte som sentrale bidragsytere i det systematiske kvalitetsarbeidet. Og legger til rette for aktiv deltakelse i alle områder av kvalitetssystemet. Med formål å få et helhetlig bilde av kvaliteten på studietilbudet, innhenter HBD informasjon fra ulike, relevante kilder. 

Under en redegjørelse for ulike kilder og format på evaluering

Systematisk innhenting av informasjon

Studentene gir tilbakemeldinger på undervisningen i emner og prosjekter, samt på læringsmiljøet og studiestarten. Hvert år oppfordres 2.-årsstudentene til å delta i Studiebarometeret – en nasjonal undersøkelse som gir et helhetlig bilde av studentenes opplevelse av studiet. Evalueringene gjennomføres både skriftlig og anonymt, samt gjennom muntlige samtaler og dialoger.

Videre er studentene representert i flere av HBDs råd og utvalg: Studentutvalget, Læringsmiljøutvalget, Programutvalget og Styret.

HBD opplever at studentenes stemme er tydelig representert i sentrale deler av kvalitetsarbeidet og utgjør en viktig del av kvalitetskulturen. Dette gir samlet sett et godt grunnlag for å identifisere både styrker og forbedringsområder i studietilbudet, sett fra studentenes perspektiv.

Faglærere i klasse- og gruppeemner evaluerer eget emne gjennom lærerrapport, samme år som emnet evalueres av studentene.  Hovedinstrumentlærere og akkompagnatører møtes til seksjonsmøter der ulike forhold kan adresseres. I kjølvannet av den årlige individuelle evalueringssamtalen med studenten oppsummerer hovedinstrumentlærer undervisningsåret med seksjonsleder ved semesterslutt.

Søkere
Søkere til HBD får tilsendt et kort spørreskjema i kjølvannet av opptaksprosessen og melder tilbake på ulike forhold knyttet til prosessen. Tilbakemeldinger rapporteres i programrapporten

Prøvespilljury
Medlemmene i prøvespillsjuryene får tilsendt et kort, digitalt spørreskjema i kjølvannet av opptaket, der de kan melde tilbake på ulike forhold ved organisering, gjennomføring, og vurdering av søkeres faglige nivå.

Periodiske evalueringer – Artemis – Musikerblikk
Det er svært viktig for HBD å bruke eksterne fra arbeidsliv og utdanningssektoren til å vurdere studieprogrammene og eventuelt andre forhold ved studietilbudet. Dette for å sikre HBD mål om at høyskolens studieprogrammer skal være oppdaterte og samfunnsaktuelle. HBD deltar for tiden i et internasjonalt utvalg i regi av AEC – Artemis – der ledere ved fem musikkonservatorier diskuterer og vurderer de andre institusjonenes planer for videreutvikling av studieprogrammene.

HBD har også god erfaring med å innhente eksterne aktører fra det profesjonelle arbeidslivet til mer uformelle samtaler, eksempelvis gjennom paneldebatter eller i andre egnede fora der utvikling av studieprogrammene står på agendaen.

Eksterne og interne eksamenssensorer
Eksamenskommisjonene evaluerer eksamensgjennomføring og faglig nivå på kandidatene. Evalueringen foregår digitalt i kjølvannet av eksamensgjennomføringen.

Statistikk og data fra DBH
Gjennom DBH henter HBD ut relevante tabeller og oversikter som bidrar til å belyse ulike forhold ved den helhetlige studiekvaliteten. Spesielt knyttet til område Resultat og læringsutbytte.

Alumner
Gjennom BDM alumninettverk innhenter HBD informasjon om tidligere studenters videre karriere og arbeidssituasjon.