Klarinettisten Felix Peikli fra Oslo har etablert seg som en av landets fremste orkesterledere og formidlere av klassisk og tradisjonell jazz. Som grunnlegger av Jazz Music Norway – en paraply over det meste han gjør av ulike prosjekter – arrangerer Peikli jazzkonserter flere ganger i uken med eget husband, hvor prominente jazzmusikere fra hele verden ofte er å se ved hans side. Peikli har blant annet jobbet med Herbie Hancock, Wayne Shorter, Marcus Miller, Ralph Peterson Jr., Chucho Valdés, og flere.
Felix Peikli startet sin musikkarriere som åtteåring i det lokale skolekorpset, men ble raskt en tilhenger av jazz-klarinettisten Benny Goodman. Som 14-åring begynte han i Unge Talenter.
Det han har med seg fra tiden i Unge Talenter er viktigheten av øvingsdisiplin.
– Universelle teknikker og øvingsdisiplin trenger man uansett om man spiller klassisk eller noe annet. På Unge Talenter fikk jeg dessuten en større respekt for håndverket og hvor mye som kreves av deg om man skal bli en profesjonell musiker.
Etter tre år i Unge Talenter gikk veien videre til USA, på et fireårig scholarship på anerkjente Berkelee Collage of Music. Etter utdannelsen bosatte han seg i New York samtidig som han reiste verden rundt som frilans jazz-musiker. I dag er Felix både musikk kurator, arrangør, dirigent, solist, prosjektleder og konferansier.
Hans råd til kommende unge talenter er klart; ikke forhast deg.
– Å bli en artist er en lang prosess, og for mange er det er litt tidlig og velge seg retning allerede som barn. Forsøk i stedet å være ærlig overfor seg selv. Er det noe du liker, forfølg den stien. Se om du kan finne ut hvem denne komponisten er inspirert av. Eller hvilke andre som spiller på samme måte som hen du liker. Vær nysgjerrig! Ikke drep kreativiteten ved å tvinge deg til å like noe, bare fordi det er «riktig». Men involver deg aktivt i miljøet, delta i dialog og diskusjoner med medelever og lærere om musikalske meninger og ideer.
– Vær fast bestemt på hva du liker og ikke liker, samtidig som du er åpen til nye erfaringer. Musikksmak endrer seg hele livet, bare fordi man ikke liker noe i dag kan det hende man får en dypere innsikt senere. Musikk er både en indre og ytre reise. Å lære seg å nyte ferden er det som gjør det spennende!