Hovedsponsor

Equinor Klassisk Musikkstipend 2023

Dette er årets finalister til Equinor Klassisk Musikkstipend 2023

I starten av januar blir det klart hvem som vinner Equinor Klassisk Musikkstipend 2023. Ludvig Gudim (fiolin) Njord Fossnes (fiolin), Nikita Khnykin (piano) og Eirik Grøtvedt (solist, tenor) kjemper om å stikke av med det prestisjetunge talentstipendet på én million kroner. Alle fire finalister er Barratt Due Alumni.  

En million kroner skal nok en gang deles ut til et ungt talent innen klassisk musikk. Målet med stipendet er å løfte unge norske talenter frem og være en døråpner for en internasjonal karriere. Tidlig på nyåret vet vi hvem av de fire nominerte som vinner årets stipend.   

I år er det Ludvig Gudim fra Ås, Njord Fossnes fra Oslo, Nikita Khnykin fra Oslo og Eirik Grøtvedt fra Sarpsborg som har fanget juryens oppmerksomhet, og en av dem vil få tildelt en million kroner i stipend. Stipendet skal kunne hjelpe talentene med videre utvikling av sin musikk og sine karriereløp.  

– Jeg er veldig ydmyk over i det hele tatt å bli nominert til noe som dette. Jeg har sett flere brilliante talenter, ikke bare vinne, men bli nominert til denne prisen tidligere og å nå plutselig være i det selskapet føles surrealistisk, sier en av de nominerte, solist Eirik Grøtvedt (30). 

Fiolinist Ludvig Gudim (24), som er nominert til stipendet for tredje gang, forteller at han igjen er takknemlig for nominasjonen.  

– Jeg drømmer om å møte inspirerende mennesker og dra til spennende steder gjennom musikken. En internasjonal karriere vil gi meg de kunstneriske forbindelsene jeg virkelig drømmer om å oppnå. Jeg håper å ta mulighetene jeg får til å bygge og utvide mitt internasjonale nettverk, sier Gudim.  

Finalister 2023: Talenter som kan erobre verden 

Årets finalister har allerede en imponerende merittliste og har opparbeidet seg mye erfaring som juryen tar med seg inn i vurderingen av årets vinner.   

De siste 10 årene har 11 kvinner og ni menn, samt en strykekvartett blitt nominert til å motta Equinor Klassisk Musikkstipend.  

Juryleder Leif Ove Andsnes er en av Norges mestvinnende musikere med sine 11 Spellemannspriser. Andsnes var også en av de første musikerne som mottok Equinors talentstipend tilbake i 1990.    

– Det er en ære å få være med på å dele ut dette stipendet igjen i år og bidra til å løfte frem morgendagens musikere og talenter. Jeg mottok selv Equinors klassisk musikkstipend for over 30 år siden, og det betydde mye da jeg var i startgropen av en internasjonal karriere. Å vinne dette stipendet kan være et viktig springbrett for en lang og internasjonal karriere, sier Leif Ove Andsnes.   

Hvem som mottar talentstipendet, blir offisielt 4. januar under Equinors nyttårskonsert med Stavanger Symfoniorkester.    

Dette er de nominerte:  

Eirik Grøtvedt, solist (30 år, fra Sarpsborg)   
Eirik er utdannet ved Universitetet i Oslo, Barratt Due Musikkinstitutt og Norges Musikkhøyskole. I 2023 ble han tildelt Den Norske Solistpris. Siden 2019 har Grøtvedt vært tilknyttet Den Norske Opera og Ballett.   

Ludvig Gudim, fiolinist (24 år, fra Ås)   
Ludvig har studert musikk ved Juilliard i New York og debuterte som fiolinist under Nobels fredspriskonsert da han var elleve år. I 2019 vant han Juilliard Violin Concerto Competition og opptrådte i anerkjente Carnegie Hall i New York. 7. oktober 2021 opptrådde han som solist for Oslo-filharmonien, noe han trekker frem som et høydepunkt i karrieren.    

Nikita Khnykin, pianist (20 år, fra Abildsø, Oslo)   
Nikita studerer ved Musikhögskolan Ingesund, i Arvika i Sverige. I løpet av sin karriere har han vunnet en rekke priser både i Norge og i utlandet, deriblant Levinprisen 2022, «Årets talent» under UMM i 2020 og 1.plass i Malmø Piano Competition. Nikita har også vært mentor i NRK-programmet «Maestro».    

Njord Fossnes, fiolinist (22 år, fra Grünerløkka, Oslo)  
Njord bor for tiden i Boston, USA der han studerer ved New England Conservatory. I løpet av sin karriere har han allerede vunnet en rekke priser, deriblant Midgard Competition, Youth National Music Competition og Virtuoso & BelCanto International Competition. I 2018 ble Fossnes den yngste deltageren som vant ARD International Music Competition. Han trekker frem at deltagelsen i internasjonale konkurranser har vært godt for både utvikling og motivasjon.