Alf Richard Kraggerud er en av Europas mest anerkjente talentutviklere, og har medvirket til å fostre en rekke fiolinister som i dag regnes blant de mest virtuose utøvere internasjonalt

Alf Richard Kraggerud

Fagområde

Fiolin

Avdeling

Høyskolen, Unge Talenter og Musikkskolen

Stilling

Seniorrådgiver og fiolinpedagog

Kontaktinformasjon

Alf Richard Kraggerud er fiolinist, dirigent og pedagog. Han anses som en av de mest anerkjente fiolinpedagoger og talentutviklere i Norden, og er også en ettertraktet foredragsholder og mesterklasseholder både i Norge og utenlands.

Etter å ha fullført studier i pedagogikk og fiolin ved Barratt Due musikkinstitutt (1988-1992) fulgte han direksjonsklassen til G. Hurst ved Royal Academy of Music og med L. Leonard ved Morley College i London. Etter en kortere periode som førstefiolinist i Kringkastingsorkesteret ble han bydirigent i Gjøvik, og rektor ved kulturskolen (1995-1999). Fra 1999 til 2007 og fra 2009 til 2012 var han leder for Unge Talenter ved Barratt Due musikkinstitutt. I 2007 ble han den første rektor ved Razumovsky Academy i London, men i 2009 vendte han tilbake til Barratt Due musikkinstitutt.

Som foredragsholder og leder av mesterklasser har han blant annet undervist ved det kjente sommerkurset ved Mozarteum i Salzburg, Østerrike, Northwestern University i Chicago, USA og Astona International i Sveits, i tillegg til flere av de nordiske konservatoriene og høyskolene. Kraggerud mottok i 2017 Lindemannprisen for sin betydelige innsats innen norsk musikkopplæring og utdanning.

I 1994 startet Kraggerud Valdres Sommersymfoni, den største møteplassen for klassiske musikktalenter og en festival som gjestes av mange internasjonale utøvere. 

Alf Richard Kraggerud har vært tilknyttet Barratt Due musikkinstitutt som fiolinpedagog og talentutvikler siden 1991. Fra 2012-2018 har han vært prorektor.