Kenneth Tran er siste tilskudd til Nasjonalt Klavertiltak. Foto: Øyvind Gravås

Store forventninger til Klavertiltaket

Kenneth Tran (16) er det eneste nye tilskuddet til årets nasjonale klavertiltak. Han håper at tiltaket vil gi motivasjon og muligheter til å drive med musikk resten av livet.

Under Klaverkonferansen i 2017 ble deltakerne enige om at man trengte et nasjonalt løft for unge pianister. To år senere startet det nasjonale klavertiltaket, der 11 talenter mellom 12-19 år deltar på mesterklasser med noen av Norges dyktigste musikere. 

I 2020 er det én ny deltaker: 16 år gamle Kenneth Tran fra Stavanger. 

Fra piano til musikkinteressert

Kenneth Tran har alltid likt å spille piano. Han begynte å spille da han var syv år gammel, og spilte konserter tidlig. Tran forteller om en av hans første konserter, da han som niåring skulle spille to verk, men var utrolig nervøs. 

– Etter det første var ferdig, var det en liten pause. Da jeg skulle begynne igjen, var jeg så nervøs at jeg spilte det første stykket på nytt, forteller Kenneth.  

På ungdomsskolen begynte Kenneth på et talentutviklingsprogram i Stavanger, og det var da han virkelig fikk øynene opp for klassisk musikk. Piano hadde alltid interessert han, men her ble han ordentlig musikkinteressert og mer motivert for å spille.

– Etter det ble jeg mye mer motivert og engasjert for å øve, sier Kenneth. 

Veldig spent

Det nasjonale klavertiltaket består av tre samlinger hvor deltakerne får et rikt program bestående av blant annet mesterklasser, kammermusikk og konsertopplevelser. Senter for talentutvikling har tidligere skrevet om lunsjkonserten med det unge talentet Simen Kraggerud og fiolinist Atle Sponberg, som fant sted på grunn av at de to først spilte sammen på en av samlingene. -Det skapes nesten magi

Kenneth Tran har store forventninger til programmet, og er særlig spent på hvordan opplegget blir. Han forteller at det er et par jevnaldrende som spiller piano i Stavanger, men ikke så mange. Han gleder seg derfor til å bli kjent med de andre deltakerne som kommer fra hele landet.

– Jeg gleder meg mest til mesterklassene med lærerne, og særlig Håvard Gimse! – Kenneth Tran

Tran er ikke sikker på hva han ønsker med karrieren sin ennå og forteller at han kun har foreløpige planer. 

– Jeg håper at dette tiltaket kan gi meg motivasjon og muligheten til å drive med musikk resten av livet, avslutter Kenneth.

– Reflektert

Sandra Lie er musikklæreren til Kenneth Tran, og sitter i det nasjonale fagutvalget for klaver. Dette fagrådet, i regi av Senter for talentutvikling, har vært med på å utforme satsingen som Tran nå blir en del av. Tran er et stort talent, ifølge Lie, som mener han har alt som skal til for å bli god. 

– Kenneth er veldig arbeidsom og reflektert. I tillegg til å være musikalsk, har han et veldig emosjonelt forhold til musikken, sier hun. 

Å treffe andre unge klavertalenter tror Lie er veldig viktig. Pianister sitter mye alene og øver, og gjennom tiltaket får man møte andre med samme interesse.

– Jeg tror det blir et av høydepunktene for ham, mener Lie.

Det følger med et stort ansvar når man har så flinke elever, og Sandra Lie er av og til usikker på om Tran får nok fra henne.

– Det føles veldig fint å vite at Kenneth får så mye god læring og erfaring fra andre lærere, sier hun.

Læreren til Kenneth Tran, Sandra Lie. Foto: Magnus Skrede.

  Fakta om Klavertiltaket

  • Det nasjonale klavertiltaket er en satsning på unge klavertalenter mellom 12-19 år fra Senter for talentutvikling Barratt Due, sammen med lokale aktører fra de største regionene.
  • Det er 10 plasser, hvorav 6 er holdt av til hver av de største regionene.
  • En rekke dyktige lærere og mentorer med Håvard Gimse i spissen vil følge deltakerne gjennom 2-3 årlige samlinger.
  • Under samlingene vil det fokuseres på: mesterklasser, beste praksis for øving, kammermusikk, faglig input, foredrag, konsertopplevelser, sosialt, slappe av mellom aktivitetene m.m.

Tekst: Øyvind Hamre/Senter for talentutvikling

Meld deg på Senteret for talentutviklings månedlige nyhetsbrev her: ABONNER PÅ NYHETSBREV

Samarbeidspartnere