Ina Han Brekke tar konsertmesterrollen på strak arm. Foto: Magnus Skrede

Konsertmesteren

Under årets Ung Filharmoni skal ikke bare Ina Han Brekke (17) spille i orkesteret - hun skal også lede det som konsertmester.

I år vant Ina Han Brekke (17) plassen som konsertmester for Ung Filharmoni.

Konsertmesteren fungerer som et bindeledd mellom orkesteret og dirigenten, og sitter helt forrest på førstefiolin. Under høstsamlingen i uke 40 skal Han Brekke samarbeide tett med Elise Båtnes, konsertmesteren i Oslo-Filharmonien.

Vi tok en prat med dem om deres forventninger og tanker rundt konsertmesterrollen.

 

En nøkkelrolle

For Ina Han Brekke var det tydelig hvorfor hun skulle søke på rollen: det blir en helt ny erfaring for henne.

– Å lede andre er en veldig god erfaring å ha. Det er noe helt annet å være konsertmester, man må lede mer. Det er en slags nøkkelrolle, sier hun.

Det følger mer ansvar med rollen også og større kompleksitet. Likevel tar Han Brekke det på strak arm.

– Det er et ansvar å sitte foran, om du ikke teller riktig er det vanskelig for de andre å komme inn. Det er en stor terskel å overkjøre lederen. Men jeg føler meg godt forberedt, jeg kjenner til blåsernes stemmer og har øvd på å sette inn riktig, sier hun.

 

Fiolinist Elise Båtnes mener konsertmesterrollen samler mange aspekter ved det å være en klassisk utøver – både samspill, solo og å lede gruppen. Heldigivs ser hun mange av de riktige kvalitetene i Ina Han Brekke. Foto: Magnus Skrede

 

Dagny Mehus stod også ovenfor sin største utfordring hittil på årets Ung Filharmoni-sommersamling. Les saken her.

 

Den ultimate kompleksiteten

Elise Båtnes har vært konsertmester i Oslo-Filharmonien gjennom flere år. Hvordan ser hun på rollen?

– Jeg tenker på rollen slik: man skal spille stemmen sin som en solist og med samspill som i kammermusikk.  I tillegg skal man lede orkesteret og da behøver man et kroppsspråk som er lett å følge. Helt til slutt må man ha oversikt over partituret, man har samspill med blåserne så vel som strykerne, sier Båtnes og legger til:

– Det er på mange måter den ultimate kompleksiteten. Alle ledd av hva man kan gjøre som utøver er til stede – og i tillegg skal man også ha soloer. 

 

Kollegaer

For øyeblikket er det ledig stilling som konsertmester i Oslo-Filharmonien. Hva ser du etter i en konsertmesterkollega, Elise Båtnes?

– Jeg ser etter en god utøver, først og fremst. Personen må være interessert i samspillet og tenke kammermusikalsk om det å spille. Man må også ha en egen oppfatning om musikken, ta det dirigenten sier og gjøre det til sitt eget, sier hun.

Båtnes sier hun ser mange kvaliteter i Ina Han Brekke, både som utøver og leder.

– Hun er en sterk som utøver, så hun kan fokusere på andre ting enn å spille riktige toner. I tillegg er hun tydelig i kroppsspråket. Om det er en usikkerhet i første prøve, så går Ina foran med et godt eksempel og drar med seg gjengen, sier hun. 

 

Ina Han Brekke tar utfordringen med å være konsertmester på strak arm. Foto: Magnus Skrede

 

Fikk du med deg saken om hvordan årets sommersamling for Ung Filharmoni ble? Les her.

 

Lede Oslo-Filharmonien

Han Brekke ser mest frem mot å erfare det å lede andre og hva det vil si å være konsertmester. I tillegg er Ung Filharmonis avslutningskonsert alltid et høydepunkt.

Det er en helt utrolig opplevelse å spillle med et dobbelt orkester og å spille med Oslo-Filharmonien. Det er gøy å oppleve personlighetene til OFO-musikerne og få spille med dem, sier Han Brekke.

Og i tillegg lede dem som konsertmester?

– Ja, det blir stort.

 

 

    Fakta om Ung Filharmoni

    • Ung Filharmoni er et unikt program for unge klassiske musikere opp til 19 år som drømmer om å bli profesjonelle orkestermusikere
    • Programmet inngår i talentsatsingen Crescendo, et samarbeidsprosjekt mellom Oslo-Filharmonien, Festspillene i Bergen og Barratt Due musikkinstitutt.
    • Gjennom nasjonale prøvespill om høsten i landets seks største regioner settes det sammen et orkester på nærmere 80 unge musikere
    • Disse samles først til forberedende gruppeprøver i mai/juni, før en intens sommersamling på Rønningen folkehøgskole i slutten av juni med øvelser, prøver, undervisning og faglig påfyll.
    • Avslutningsuka går av stabelen i høstferien i Oslo Konserthus, hvor ung og profesjonell sitter side ved side – ledet av en av Oslo-Filharmoniens hoveddirigenter. 
    • Høstsamlingen avsluttes normalt med en konsert foran et fullsatt Oslo Konserthus.
    • Ung Filharmoni har som mål å bidra til at unge talenter skal lykkes som utøvere i morgendagens musikkliv. Gjennom samspill med Oslo-Filharmonien får de unge utøverne opplevd hva som kreves på toppnivå.
    • Samarbeidspartnere i gjennomføringen av Ung Filharmoni er Senter for talentutvikling Barratt Due og Oslo Filharmonien.
    • Ung Filharmoni støttes av Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB, Bettina Ford Jebsen, Hans Peter Jebsen og Trond Mohn.
    • T

 

Tekst: Øyvind Hamre/Senter for talentutvikling

Samarbeidspartnere