Deltaker Vidar Magnussen og mentor Ina Han Brekke er fortsatt med i kampen om å bli årets Maestro. Foto: Magnus Skrede

– Har fått en ny forståelse for klassisk

NRK-programmet Maestro har åpnet øynene til komikeren Vidar Magnussen.

Kan man lære seg å bli en dirigent på åtte uker? 

Programmet Maestro er tilbake på NRK1 hver søndag, hvor åtte kjendiser skal lære seg å dirigere. Et av de åtte lagene består av komikeren Vidar Magnussen (42) og fiolinisten Ina Han Brekke (17). Vidar er kjent fra Side om side, Snøfall og hans egen kritikerroste serie Magnus. Ina er et stort musikalsk talent som for tiden går på Barratt Due Unge Talenter og som i flere år har vært deltaker i Ung Filharmoni, et talentprogram Senter for talentutvikling er medarrangør av.

 

Nytt møte

For Magnussen har Maestro brakt med seg et nytt møte med klassisk musikk. Han har lenge hatt en forhold til klassisk, men ikke så mye kunnskap han skulle ønske. Han får noe hjelp hjemmefra, men ferdighetsnivået “er som det er”. 

– Jeg har en kone som er veldig klassisk-interessert og som har spilt cello. Hun fikk faktisk karakter 6 i dirigering på skolen. Men det er begrenset hva man kan lære en ku, sier Magnussen lattermildt. 

 

Stor forbedring

Ina Han Brekke har spilt siden hun var tre år, og mener hun ikke kunne forestilt seg et liv uten musikk. I tillegg til fiolin har hun spilt piano i mange år, og de siste to årene har hun også fått undervisning i dirigering.  

– Det er kjempegøy å undervise Vidar. Han har hatt en veldig forbedring fra første til andre programmet, sier hun.

Vidar og Ina tror mange vil få stor glede av klassisk musikk, bare de får gitt det en sjanse.

 

Ifølge Brekke faller det ganske naturlig å undervise Magnussen – hun bare ser hva han gjør feil, og forsøker å rette opp i det. Selv om det faller henne naturlig å tre inn en lærerrolle og undervise, mener hun også at hun lærer mye av å være i en uvant rolle.

– Jeg blir mer bevisst på hva jeg gjør når jeg dirigerer, og jeg får en større forståelse for hva dirigering innebærer, sier Brekke.

 

Nervepirrende

For Vidar har det vært nervepirrende å opptre foran 54 topptrente musikere i KORK. Orkesteret følger hans minste bevegelser, og det kan fort gå galt. Han har også hatt to veldig forskjellige opplevelser så langt.

– Første gangen opplevde jeg at de ikke fulgte meg, fordi jeg satt dem ikke i gang riktig. Andre gangen merket jeg at de fulgte meg, men da fulgte de meg til tider for mye, slik at hver minste feil jeg gjorde var de med på, sier Magnussen.

Under programmet får vi se reaksjonene til de unge mentorene som sitter på første rad. Når alt går på skinner er mentorene fulle av glede, men det gjør det ikke alltid. Brekke synes det kan være litt vondt å se på, hvis Vidar kommer inn på et feilspor. 

 

Klassisk musikk

Maestro er et underholdningsprogram med en stor følgerskare, men det er et fåtall av seerne som faktisk har et forhold til klassisk musikk. For mange kan klassisk musikk virke utilgjengelig, og både mentor og elev tenker at Maestro kan være med på å gjøre klassisk mer tilgjengelig.

Blant deltakerne er jo en youtuber, en musikalartist og en komiker. At vi er med på dette, gjør kanskje at andre får øynene opp for klassisk musikk.

Magnussen har merket at spesielt barn reagerer veldig positivt på programmet. 

– Barn har ikke den forutinntatte følelsen av hva klassisk musikk er, de bare møter musikken og synes det er fantastisk. Det er gøy at programmet er en slags kikkert inn i musikken, sier han.

 

Brekke forteller det kan være litt vondt å se på, hvis Vidar kommer inn på et feilspor.

 

Brenner for klassisk

Ina Han Brekke har en stor lidenskap for musikken, og ønsker å gjøre den til sin karriere. Foreløpig er det fiolinen som gjelder, men hun vurderer også å bli dirigent. Som mange andre frykter hun at etterspørselen etter klassisk musikk skal synke i årene som kommer.

– Derfor bryr jeg meg veldig om at folk liker klassisk. Jeg tror nemlig mange vil få stor glede av det, bare de får gitt det en sjanse. Det er akkurat dette som er så bra med Maestro, sier hun. 

 

 

Tekst: Øyvind Hamre
Foto: Magnus Skrede

Samarbeidspartnere