Fem kjappe om øving med Laima Olsson

Vi har spurt Laima Olsson, kammermusikk- og fiolinlærer ved Stavanger kulturskole og Unge Talenter Bjergsted, fem kjappe spørsmål om øving.

Hvor viktig er øving i utviklingen av et talent?
– Helt avgjørende!

Hvordan vet man at man har øvd nok?
– Det var et vanskelig spørsmål, det kommer vel litt an på hvem og hvor ambisiøs man er.

Hvordan får man tid til å øve i en hektisk hverdag?
– Man må ha gode rutiner for når man øver, og god disiplin. Og ikke minst så må man øve smart og effektivt slik at man får brukt den tiden man har veldig godt. Man må alltid ha hodet med når man øver og full konsentrasjon. Og det er bedre å heller øve litt mindre og nøye, enn mange timer slurvete.

Hva er det viktigste å fokusere på i løpet av øvingsøkten?
– Det kommer an på hva man jobber med for tiden. Jeg vil si det alltid er viktig å lytte veldig nøye, og være ærlig med seg selv. Og være interessert i læringsprosessen, altså prøve å finne ut hvorfor noe ikke fungerer og forsøke å finne ut hva som skal til for at man skal få det til. Du må tenke selv. Man må øve nøye og langsomt, men og øve på å bli fri både i kroppen og musikalsk.

Hva vektlegger du mest i din øving?
– Jeg vil finne det musikalske uttrykket. Veien dit kan gå gjennom klang, intonasjon og avspenning.

 

Foto: Per Olaf Johannessen

Les også

Skisserer den optimale forhistorien

Er det mulig å lage et utdanningsløp som vil sikre kvalitetsnivået til morgendagens musikere slik at de klarer seg i det tøffe arbeidslivet de skal inn i?

En ledig plass i Nasjonalt talentutviklingstiltak på klaver 2020

Er du mellom 12 og 19 år og spiller klaver? Har du ambisjoner for spillet ditt og ønsker å utvikle deg med andre på ditt nivå? Nå kan pianister fra Stavanger søke plass i Senter for talentutviklings nasjonale klavertiltak for ambisiøse og ekstra motiverte pianister!

Fem kjappe om øving med Berit Fonnes

Vi har spurt Berit Fonnes, musikk- og kulturskolelærer ved Kulturskolen i Tromsø, fem kjappe spørsmål om øving.

Fem kjappe om øving med Liv Hilde Klokk

Vi har spurt Liv Hilde Klokk, fiolinist i blant annet Oslo Strykekvartett og Det Norske Kammerorkester, fem kjappe spørsmål om øving.