Fem kjappe om øving med Laima Olsson

Vi har spurt Laima Olsson, kammermusikk- og fiolinlærer ved Stavanger kulturskole og Unge Talenter Bjergsted, fem kjappe spørsmål om øving.

Hvor viktig er øving i utviklingen av et talent?
– Helt avgjørende!

Hvordan vet man at man har øvd nok?
– Det var et vanskelig spørsmål, det kommer vel litt an på hvem og hvor ambisiøs man er.

Hvordan får man tid til å øve i en hektisk hverdag?
– Man må ha gode rutiner for når man øver, og god disiplin. Og ikke minst så må man øve smart og effektivt slik at man får brukt den tiden man har veldig godt. Man må alltid ha hodet med når man øver og full konsentrasjon. Og det er bedre å heller øve litt mindre og nøye, enn mange timer slurvete.

Hva er det viktigste å fokusere på i løpet av øvingsøkten?
– Det kommer an på hva man jobber med for tiden. Jeg vil si det alltid er viktig å lytte veldig nøye, og være ærlig med seg selv. Og være interessert i læringsprosessen, altså prøve å finne ut hvorfor noe ikke fungerer og forsøke å finne ut hva som skal til for at man skal få det til. Du må tenke selv. Man må øve nøye og langsomt, men og øve på å bli fri både i kroppen og musikalsk.

Hva vektlegger du mest i din øving?
– Jeg vil finne det musikalske uttrykket. Veien dit kan gå gjennom klang, intonasjon og avspenning.

 

Foto: Per Olaf Johannessen

Les også

Følg Klaverkonferansen LIVE!

26. - 27. januar avholder Senteret sin fjerde klaverkonferanse i Bergen. I år kan du følge alle innlegg live på Facebook.

– Det skapes nesten magi

For unge musikere er det få ting som er mer givende enn å møte sitt musikalske forbilde. Dette er historien om et slikt møte.

– Har fått en ny forståelse for klassisk

NRK-programmet Maestro har åpnet øynene til komikeren Vidar Magnussen.

Slik mestrer du prøvespill

Guro Asheim var én av to som fikk jobben som førstefiolinist i Oslo Filharmoniske Orkester i 2019. Her er hennes beste tips for å lykkes med prøvespill.