Fem kjappe om øving med Berit Fonnes

Vi har spurt Berit Fonnes, musikk- og kulturskolelærer ved Kulturskolen i Tromsø, fem kjappe spørsmål om øving.

Hvor viktig er øving i utviklingen av et talent?
– Øving er selvfølgelig avgjørende for å utvikle det talentet vi har. Uten øving – ingen utvikling. 

Hvordan vet man at man har øvd nok?
– Et umulig spørsmål! Prøv deg fram hva som funker for deg. Finn din balanse mellom god øving med full konsentrasjon, og hvile. Og ikke minst: for å formidle kunst må vi ha noe å formidle. Husk å leve!

Hvordan får man tid til å øve i en hektisk hverdag?
– Å øve tar tid. Prøv å rydde i hverdagen så du har plass til å få øvd. Lag deg gode rutiner, sett av øvetid hver dag. Mange har suksess med å øve før skolen – stå opp en halvtime før du må og få en god start på dagen!

Hva er det viktigste å fokusere på i løpet av øvingsøkten?
– Vær nysgjerrig! Hva er grunnen til at det låter som det gjør, er du fornøyd med det? Vil du endre eller forbedre det? Hvordan kan du oppnå endring? Prøv å sette fingeren på hva det er som må endres for å få bedre resultat, bruk de verktøyene du har, og om du ikke har rett verktøy – finn opp et nytt.

Hva vektlegger du mest i din øving?
– Å gjøre vanskelige ting så enkelt som mulig. Når ting er enkle kan man gå løs på nye vanskelige oppgaver.

Les også

Skisserer den optimale forhistorien

Er det mulig å lage et utdanningsløp som vil sikre kvalitetsnivået til morgendagens musikere slik at de klarer seg i det tøffe arbeidslivet de skal inn i?

En ledig plass i Nasjonalt talentutviklingstiltak på klaver 2020

Er du mellom 12 og 19 år og spiller klaver? Har du ambisjoner for spillet ditt og ønsker å utvikle deg med andre på ditt nivå? Nå kan pianister fra Stavanger søke plass i Senter for talentutviklings nasjonale klavertiltak for ambisiøse og ekstra motiverte pianister!

Fem kjappe om øving med Liv Hilde Klokk

Vi har spurt Liv Hilde Klokk, fiolinist i blant annet Oslo Strykekvartett og Det Norske Kammerorkester, fem kjappe spørsmål om øving.

Fem kjappe om øving med Laima Olsson

Vi har spurt Laima Olsson, kammermusikk- og fiolinlærer ved Stavanger kulturskole og Unge Talenter Bjergsted, fem kjappe spørsmål om øving.